Om man är allergisk kan det kännas lite nervöst att bo på hotell. Man kanske inte vet om man kommer att reagera på något och om man inte har mediciner med sig kan det bli allvarligt. Men i regel kan man säga att det är relativt säkert bo på hotell som allergiker.

Dofter

På hotell finns det i regel inte parfymerade entréer och för det mesta används inte heller parfymerade rengöringsmedel, tvättmedel och andra produkter. Dock kan det förekomma att andra gäster bär parfym.

Allergi mot nötter

På de allra flesta hotell förekommer det inte nötter i lobbyer eller på hotellrummen. Det kan dock förekomma i maten, eller kanske som snacks så att man kan beställa det. Det här är något som man som gäst inte kan förhindra. Man kan förvisso undvika att beställa mat med nötter men man kan inte förbjuda andra att äta nötter.

Pälsdjursallergi

Om man har pälsdjursallergi kan det vara bra att tala om det när man bokar rum på hotellet. Ofta förekommer det att man bara får ha djur i vissa rum och de bokas inte till andra gäster, men om hotellet är fullbokat kan det hända att de så kallade husdjursrummen också används. Då kan det vara bra att hotellet vet om att man är allergisk.

Matallergi

Om man är allergisk mot något som ofta förekommer i mat kan det vara klokt att läsa menyn lite extra noga. Det kan också vara bra att fråga personalen i restaurangen om det är så att man är osäker. I de allra flesta fall kan man utesluta en ingrediens och om man är laktosintolerant eller inte tål gluten går många rätter att göra laktos- och glutenfria. Det innebär att man i stort sett kan äta allt som serveras i hotellets restaurang så länge man tar en dialog med personalen.