Matresa i Sverige

 

En annorlunda semester är att ge sig ut i Sverige på en matresa. Varje landskap har sin egen speciella rätt som absolut är värd att upplevas. Det är från högt till lågt i mat men kan vara en rolig idé för den som gärna provar något nytt. I småland får man i så fall njuta av småländsk ostkaka och i ångermanland få man njuta av delikatessen surströmming. Det är lätt att förstå vad dessa maträtter innebär, andra landskap har väldigt lokala delikatesser.

 

På Gotland får man äta ungstrull. Det är en typ av pirog som fylls med rimmat fläsk som är väldigt välkryddat. Pirogen äts inte som en enskild middag utan som tillbehör på en buffé eller picknick. I södermanland blir det ölsupa till rätt. Ölsupa är en typ av välling som åts längre tillbaka i tiden. Den kokades just på öl vilket förklarar var namnet kommer ifrån.

 

Det kan vara rolig att sätta sig in i varje landskaps rätt för att förstå varför den kom till. Historien bakom kan vara minst lika rolig och spännande som själva maträtten i sig. Efter en matresa som också tar en tillbaka i tiden kan det vara lockande att äta något enkelt men gott när man kommer hem igen. Ett våffeljärn av god kvalitet kan stilla de flesta behoven. Ät våfflor med vuxna tillbehör som löjrom och creme fraiche, eller som en typ av efterrätt med grädde och sylt. Den största frågan kan vara varför inget landskap har våfflor som maträtt.