Ark_2014

2014

Julmarknaden 29 november

Julmarknaden arrangerades i samverkan med Röke församling, EFS samt Skytteföreningen. Det flesta besökarna började med att höra Röke – Hörja skolorkester i Församlingshemmet. Här serverades även jultallrik.

 

EFS visade en ”levande julkrubba” och David Castor berättade om julevangeliet samtidigt som Jesusbarnet, Josef och Maria fanns i en halmhydda. Sen kom änglar och herdarna tillsammans med ett får dit. Dit kom också ”De tre vise männen” med gåvor. Alla medverkande var tidsenligt klädda. Det var barn som var änglar.

 

I Sockenstugan fanns många utställare i källaren. Många passade på att köpa stenungsbakat bröd. Kaffe serverades uppe i stugan och ca 140 personer drack kaffe där.

 

Kl 4 på eftermiddagen kom tomten till Skyttepaviljongen. Många barn hade passat på att komma då. Tomten delade ut godispåsar till alla barn. Även här var det många utställare. Man kunde även köpa varm korv och sillamacka.

 

Det var en trevlig dag som lockade ut väldigt många Rökebor men även mycket folk utifrån.

 

 

Öppet Hus 17 november

Torbjörn Arvidsson och Carl–Otto Johansson bjöd på trevlig underhållning med mycket sång och musik på kvällens Öppet Hus. Publiken fick även önska låtar som de framförde, varvat med lite roliga historier. Torbjörn och Carl–Otto hade lockat stor publik, det kom ca 45 besökare och lyssnade, drack kaffe och umgicks med varandra.

 

Öppet hus 23 oktober med ärtsoppa och föredrag om ”Naturens skafferi”.

 

Det är väl att Sockengillets delikata ärtsoppa, än så länge, är någorlunda hemlig inom föreningen. 41 gäster hade infunnit sig denna kväll och gränsen för utspisning i Sockenstugan går någonstans mellan

45-50, om man vill sitta ned med sin soppa, vilket ju är ett rimligt önskemål.

 

När föreningen för några år sedan bytte meny, (ärtsoppa ersatte bottegröden pga svårigheter att komma över gråärtor) fanns farhågor att intresset skulle minska men dessa har inte besannats. Våra tre kulinara allkonstnärer, Martha Brink, Christina Ottosson och Anna-Lena Kronvall bjöd återigen på pannkakor med sylt och vispgrädde, kaffe och inte minst den goda och mustiga ärtsoppan, som åtminstone undertecknad anser saknar konkurrens, utom möjligen från arméns fältkök, i den mån inte dessa ersatts av catering.

 

Med buken välfylld av ärtsoppa, pannkakor och kaffe passade det bra, att efter en timma åhöra ett föredrag om ”Naturens skafferi”. Expert på detta skafferi är

 

Anita Zieme, bl.a kockutbildad, som driver restaurang Café Miro i Kristiansstad, där menyerna till stor del består blad-blommor-gräsrätter. Anita kan i praktike plocka med sig delar av dagens matsedel på väg till jobbet. Idéerna har hor delvis hämtat ur en gammal katalansk kokbok. Man bör inte utnyttja natur-

skafferiet ensidigt, utan växla mellan olika växter, för att inte överlagra växtämnen i kroppen. Detta gäller särskilt téer.

 

Några anteckningar: Det mesta av blommor, blad och ogräs går att äta men det finns en del oätliga och t.o.m giftiga undantag.

 

- Tagetes är god i sallader och bröd.

 

- Maskrosen kan utnyttjas en stor del av året, det mesta av växten, även stjälken; att tugga den tar bort

sockersug och det går utmärkt att koka soppa på den.

 

- Nässlor, nyttiga och användbara nästan i sin helhet, förutom den nedre delen av stjälken (träig) på stora

exemplar. Brännässlefrön är användbara i bröd och kakor.

 

- Våtarv är förfärligt nyttigt liksom harsyra och ängssyra.

 

- Granskott rekommenderas i glass och kakor .

 

- Johannisörtens blomma är ätbar.

 

- Kuriosa: En vitlöksklyfta i örat hjälper mot ont-i-örat. Ogräs tycker inte om tobaksplantan,

rekommenderas nedmalda tobaksblad spridda över gräsmattan.

 

Tack Anita Zieme!

 

Gunilla Andersson, programutskottet, informerade att Sockengillet startar en studiecirkel i februari -15 om just ”Naturens skafferi”. Se information i nästa programblad, utkommer under november.

Vinnare cykeltrim 2014

 

1:a pris Kenth Thornström, 1000:-

2:a pris Gun Svensson, 500:-

3:e pris Kerstin Rundbäck, 100:-

4:e pris Jon Svensson, 100:-

5:e pris Evert Johansson, 100:-

6:e pris Pia Vos, 100:-

7:e pris Berit Jansson, 100:-

8:e pris Joakim Willysson, 100:-

9:e pris Markus Hedin, 100:-

10:e pris Magnus Almström, 100:-

11:e pris Mats Erlingsson100:-

 

99 st Sålda startkort, 46 st Inlämnade rätta svar, 7 st Inlämnade felaktiga svar

 

Bilorienteringen

Bilorienteringen 6 juli var sommarens enda egentliga aktivitet. Vädret var strålande, kanske för strålande eftersom endast 29 tävlande infann sig till start i ett 15-tal bilar. Minnesgoda arrangörer erinrade sig, icke utan rörelse, svunna tider, tex 2007, då jippot drog 72 deltagare.

 

Alltnog! Programutskottet hade lagt upp en trevlig runda med start och mål vid g:a affären. Resan gick via Nedre Galthult, Myrakroken, Strandböke, Angsbygget, Vasabygget, Karsholm, Löndala, Eljalt och slutligen 24:an åter till Röke.

 

Förutom den rogivande utsikten över skogar, gårdar och myrar fick de tävlande vid sex kontroller stifta bekantskap med Sockengillets trivsamma funktionärer,som vänligt men bestämt förelade dem två uppgifter:

 

Station 1. Burk till blåelse. Vad användes det till? Identifiera fem vanliga fåglar.

Station 2. Identifiera del av betsel. Kasta fem bollar i en hink.

Station 3. Identifiera gammalt trästetoskop. Identifiera fem vanliga träslag.

Station 4. Identifiera kaksporre. Kasta varpa.

Station 5. Identifiera en ostkorg. Slå i en spik.

Station 6. Identifiera en ljussnoppare. Kasta kubb.

 

För säkerhets skull fanns en utslagsfråga: gissa vikten på en sten (450 g)

Maxpoäng var 60 och de fem översta namnen på prislistan blev:

1. Hans Nilsson 24 p

2. Cecilia Lundström 23 p (gissade exakt 450 g)

3. Roland Jacobsson 22 p

4. Maj-Britt Olofsson 21 p

5. Kent Thornström 20 p

 

2014 09 01 Jan Berlin

Efterlysning

Eftersom vår farfar Julius Nilsson, hans far Nils Persson och vår farmors far Nils Svensson var engagerade i Röke handelsförening runt förra sekelskiftet är vi intresserade av gamla dokument och uppgifter om detta. Vi har en del om bildandet och uppplösningen av föreningen men ingenting om själva verksamheten. Vi kommer givetvis att dela med oss av de dokument vi har och förhoppningsvis får.

 

Torsten Eriksson

torsten.eriksson@culinar.se

0454-147 80

 

Kerstin Tegård

bokmalen49@yahoo.com

044-10 32 18

 

 

Utflykt till Ingeborrarpsgården 16 juni.

Friluftsmuseet i Örkelljunga lockade 29 deltagare. Det drivs av hembygdsföreningen, som här har ett rikt kulturutbud under året. En av byggnaderna är Slättsjöstugan, flyttad från Röke. Per-Åke Sjöstedt hade läst in sig på husets historia och höll en föredragning om dess röketid.

 

National- och hembygdsdag 6 juni.

Meteorologerna hade hissat varningsflaggor för dagen. Troligen regn framemot eftermiddagen. Ordföranden hade knappt tackat publik och funktionärer vid 15.30- tiden förrän kranarna vreds på. Röke Blås fick flytta sin konsert från Algustorpssjön till kyrkan. Helt annan klang naturligtvis men utan de vackra naturscenerierna.

 

Drygt 100 personer fanns med från början 12.45, då Röke/Hörja skolorkester under Fredrik Karps ledning, traditionsenligt, spelade upp. Efter orkesternföljde flagghissning till flaggsignal på trumpet (Ingemar Karp). Ett kort tal följdes av ett leve för fäderneslandet och nationalsången.

 

De jubilerande skolklasserna skulle varit fyra stycken; första klass i Röke skolor 1944, -54, -64, -74, men de yngre årgångarna sviktade, så det blev 1944 och -54, som presenterades. På den tiden fanns det tre skolor: Röke, Englarp och Eljalt. Deltagarna framförde ett tack till Sockengillet för initiativet till klass-träffar.

 

Årets utställare var Ingegerd Johnsson och Anita Råsberg, som sålde olika former av konsthantverk.

 

Ankrace i Röke å består av 400 numrerade plastankor som simmar 50 meter.

De 43 första belönades med kycklingvinster. Ankorna var kontrollräknade och det visade sig att några saknades. Aktuella nummer ströks från listan och Sockengillets ledning trodde sig förstå att rymlingarna listat sig förbi spärren vid församlingshemmet och simmat vidare ner till Finjasjön (2 mil), där de an-

tagligen ligger och guppar i vassen. Den som tycker att förklaringen brister i trovärdighet är välkommen med bättre.

 

Vårvandring 13 maj.

Varje tisdagkväll i maj anordnar, sedan många år, Sockengillet, Församlingen, EFS, Idrottsföreningen och Skytteföreningen tipspromenader med lotterier och fika, där intäkterna går till välgörande änamål.

 

Tisdag 13/5 föll på Sockengillets lott i år. Vädret var si-så-där, några av deltagarna fick en rejäl skopa vatten över sig ute i spåret men likväl deltog 29 personer, dvs nästan normalt antal. Rundan gick på kyrkans mark bortom idrottsplatsen och här återfanns 12 tipsfrågor som: ”Vem uppfann glödlampan?”, ”Vad hette landet, som försvanni Indiska oceanen?”, ”Nordiska köldrekordet?” Svar: Edison, Muu, -60 grC (Älvsbyn 1926).

 

Sockengillet serverade efter tipsrundan nässelsoppa och äppelpaj i Sockenstugan för 32 gäster och här redovisades resultaten av poängpromenaden. Det fanns en rad med imponerande elva rätt. Den tillhörde Emmy, som visade sig vara en mycket ung, studerande dam; studerande i förskolan. De synnerligen förtroendeingivande föräldrarna intygade att dottern gissat svaren. Själva kom de inte i närheten av hennes resultat. – Och så klagar man på den moderna skolan?!

 

Det här var en bra dag! Rökeborna fick sträcka på benen, vässa hjärncellerna och intaga synnerligen nyttig soppa och Barncancerföreningen i Skåne och Barncancerfonden fick våra intäkter att dela på, 1830 kronor, i arbetet mot barncancer, där man gjort så stora framsteg de senaste årtiondena.

 

Loppmarknad 3 maj

Den årliga loppisen har varit stående inslag i föreningens program alltsedan starten 1997. Den ger en hygglig inkomst i kassan, med ganska rimliga variationer under åren . Det är en speciell upplevelse att se kassören småmysande arbeta sig igenom pengahögarna efter förrättad loppis.

 

Samtidigt är loppmarknad ett arbets- och personalkrävande jippo. Massor av prylar skall fram och i bästa mån avyttras på tre timmar, för att sedan, kanske 90% osålt, sorteras till nästa loppis, andra loppisar eller återvinning. Som funktionär känner man likväl att arbetet är en god investering. Utöver att Socken-

gillet kunde sätta in en vacker slant på banken gjorde någon ett rejält fynd (har förekommit), andra mer normala fynd och andra åter (de flesta) uppskattade mer de sociala värdena, träffas och prata över en kopp kaffe. Så har besökare uttryckt saken.

 

Redan vid öppnandet låg fler än 200 personer i startgroparna, säkert det dubbla antalet mot föregående år. Trängseln höll i sig ganska länge men efter någon timma inträdde ”loppissyndromet”, då platsen som genom ett trollslag snabbt töms på folk. Det är här arrangören skall vara alert och skyndsamt börja sälja

kassar, för att hålla omsättningen uppe. På denna punkt kunde vi varit raskare.

 

Den första lördagen i maj tycks vara föreningarnas favoritloppisdag. Det kanske inte är till nackdel. Loppisproffsen, de är många, ställer in sina GPS på 2-3 loppis, far iväg och återkommer till kvällen med lyckliga leenden och full-lastade bilar. Loppisproffset är merendels lättidentifierad. Han (förefaller vara

övervägande män) tar en orienterande överblick av området och registrerar var hans favoritprylar säljs. Sedan låter han sig uppslukas av folkhavet, för att efter en stund åter dyka upp, nu med händerna fulla och nöjd uppsyn. Han ägnar dock ingen tid åt att fira eventuellt fynd, eftersom loppis i Gåsaljunga eller på någon annan plats just börjat och där kan finnas häftiga prylar, som kan gå hans näsa förbi.

 

Att sälja böcker på loppmarknad brukar inte innebära någon säljrusch. Rikligt utbud men begränsat med kunder. Några kunde vi dock muntra upp. En dam letade efter allt som Maria Lang (100 årsminne) skrivit, en annan ville komlettera sin Joan Collins-samling (mycket produktiv). Det blev till att dyka ned i

lådorna. En tredje person sökte årsböcker och där kunde vi tillhandahålla en dryg halvmeter.

 

Vid loppmarknaden inleddes även försäljningen av startkort till årets upplaga av Cykeltrim, en rejäl cykeltur på socknens småvägar, med kontroller, som skall hittas med hjälp av kartan. Tävlingen är öppen till mitten av september och startkort förmedlas av Johnny Svensson 0451-401 70, 070-5407878.

 

2014 07 03 Jan Berlin

Till uthyrning

Medlemmar: Bakugn 200 kr, degmaskin 200 kr, Sockenstugan 200 kr och

servis 100 kr.

Icke medlemmar: Sockenstugan 300 kr. Föreningsmöte 100 kr

 

Öppet hus 10/4.

 

Filmvisning med Torsten Nicklasson: Jord- och skogsbruk på 1960-talet. 25 personer ville denna kväll uppleva lite nostalgi och tog plats i Sockenstugan. Torsten Nicklasson har filmat under nästan hela sitt liv. Som 15-åring inköpte han sin första filmkamera i början av 60-talet och förevigade arbetet på fäderne-

gården och i skogen. När fadern omkom vid en olycka i skogen, tog Torsten som 24-åring över gården, som han i sin tur lämnade vidare till en av sina söner i början av innevarande årtusende.

 

Kvällens film plockade fram många minnen från tidens jordbruk. Det var inte helt avhästat men traktorerna tog över allt mer. Höet slogs med slåttermaskin, torkades på hässjor och blåstes upp på skullen med fläkt. I skogen var motorsågen ännu ganska vanlig och framkörning av timmer skedde i viss utsträckning med häst.

 

Men, 60-talet var också maskinernas genombrott i såväl jord- som skogsbruk. Torsten besöker lantbruksutställningar med det senaste i maskinväg. Traktorerna utvecklas till verkliga kraftpaket och skogsmaskinerna började gräva djupa sår i skogarna. Väldiga monster skördade betesfälten, vilket tidigare varit ett arbetskraftskrävande jobb.

 

Det var lätt att känna den snabba utvecklingen, som 60-talet innebar för jord- och skogsbruk men likväl var den mest imponerade behållningen för undertecknad scenerna med den hemmabyggda stenkranbilen, som lyfter en bjässepå flera ton ur jordens grepp; kran och stöttor bågnar men håller.

 

Torsten måste ha många mil film hemma i gömmorna. Han är hjärtligt välkommen åter till Sockengillet.

 

2014 04 10 Jan Berlin

 

Hjärtstartare i Röke!

En hjärtstartare finns nu utplacerad på toaletten intill kyrkans parkering.

 

27 mars 2014 - Frågesport

Torsdagen den 27 mars var det dags igen för möte i frågesport mellan byarna Hörja, V. Torup och Röke. Det var 4:e gången byarna möttes. Denna gång i Röke församlingshem. Frågorna ställdes av Lennart Andersson, Sösdala.

 

Deltagande från Hörja: Britt- Marie Johansson, Tore Jönsson, och Bertil Aronsson. Deltagande från Hörja: Ros-Marie Johansson, Arne Elofsson och Gert Lindkvist. Deltagande från Röke: Christina Eriksson, Jan Berlin och Mats Erlingsson.

 

Uppläggningen var lite annorlunda den här gången. Förebild var TV:s ”På spåret”, fast utan bilder. Ledtrådarna till en stad gavs i en 5 gradig skala. När deltagarna listat ut till vilken stad vi var på väg, lämnade de in en lapp med svaret och fick poäng efter hur snabbt de kom på rätt svar.

 

Första stad var Kalmar. Sen kom 5 följdfrågor uppdelade på A,B och C. Nästa stad var Roskilde och på följdfrågorna gällde det att veta lite om Danmark och dess historia.

 

Sen var det kaffepaus. Ställningen då var V.Torup 27 poäng, Hörja och Röke vardera 23 poäng. De ca 80 besökarna lät sig väl smaka av god fika. Efter dragning av lotterierna fortsatte andra delen av tävlingen. Denna resa slutade i Berlin. Med många svåra frågor om allt från idrottsmän till krigsförbrytare.

 

Segrade gjorde V. Torup med 47 poäng av 60 möjliga. Hörja och Röke fick ihop vardera 40 poäng.

 

Efter avtackning och prisutdelning begärde Arne Elofsson ordet. Stolt över segern bjöd han in till en ny tävling i V.Torup nästa år.

En gemytlig och trevlig kväll avslutades med applåder för de tävlande.

 

/Greta Nilsson

 

10 februari 2014 – Emigrantöden

Efter kvällskaffe med som vanligt mycket goda kakor hälsade ordförande Yngve Nilsson Stephan Swärd och gäster välkomna.

 

Stephan berättade om sitt intresse för emigrantöden med rötter i hans familj och i Örkelljunga-Värsjö. Föredraget inleddes med statistik över emigrationen från denna trakt och information om främst Värsjö. Mycket intressant var hans tre emigrerande släktingars och deras ättlingars livsöden i USA. Vi fick även ta del av hans besök hos dessa släktingar och deras besök i Sverige.

 

Tillsammans med Nils-Arvid Bringéus har Stephan skrivit boken: Emigrantöden från Örkelljungatrakten. Boken kan varmt rekommenderas.

 

/Kerstin Tegård

 

6:e mars 2014 - Årsmöte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Årsmötet, 6 mars i församlingshemmet, bjöd på positiva inslag redan från början. Dels kändes det som om vintern höll på att avveckla sig (för några år sedan höll vi årsmöte i snöstorm två år i rad), dels fanns 54 medlemmar på plats (fler än på åratal) och dels bjöds vi på verkligt trevlig underhållning.

 

Som inledning höll ordföranden, Yngve Nilsson, parentation över fem medlemmar, som gått bort under året: Lars Thelandersson, Lennart Björk, Johnny Johansson, Siv Lundgren och Bertil Olofsson.

 

Scenen togs i besittning av den 12 personer starka orkestern ”Harpolirarna” från Eslöv. Halva styrkan var utrustade med gruppens specialinstrument, nyckelharpa. Musik och berättande varvades och flera av låtarna var skrivna av rökespelemannen Lennart Thörn, vars dotter Lena medverkade i orkestern. Bland annat framfördes ”Bröllopsmarsch från Röke”. Innan vi förlorade oss helt i musikens värld tog den obligatoriska och viktiga fikastunden vid och sedan var vi i god form för årsmöte.

 

Sockengillets ordförande och sekreterare valdes utan krussiduller till att leda mötet. Verksamhetsberättelsen godkändes, resultat/balansräkning föredrogs och revisorerna rekommenderade ansvarsfrihet åt styrelsen, vilken även beviljades. Föreningens ekonomi konstaterades mycket god.

 

Under punkten ”Styrelseförslag” begärde styrelsen för andra året årsmötets godkännande av tillägg i stadgarna §5: ”Ordföranden plus minst 2/3 av ledamöterna i styrelsen skall vara mantalsskrivna i Röke församling eller ha anknytning till Röke församling.” Tillägget, i fet stil, godkändes och därmed ägde stadgetilllägget laga kraft.

Till ordförande valdes Jan Berlin, då Yngve Nilsson avböjt ny kandidatur. Jan är inte ny i jobbet; han har varit ordförande i åtta år tidigare och det formella hindret, bostad i Lund, undanröjdes i stadgeändringen ovan.

 

Som nya i styrelsen invaldes Kent Thornström, ledamot ett år och Roger Lennartsson, suppleant ett år. Vid senare konstituerande möte fick 2014 års styrelse följande utseende: v. ordf. Per-Åke Sjöstedt, kassör Johnny Svensson, sekr. Kent Thornström, v. kassör Roger Lennartsson och v. sekr. Christina Ottosson.

 

Utskottens sammansättning:

 

Fastighetsutskottet: styr.repr. Lennart Olsson, Roger Lennartsson. Funktionärer:Jan Thornström, Johannes Berlin, Roger Olsson, Hans Nilsson.

 

Programutskottet: styr.repr. Christina Ottosson, Anna-Lena Cronvall.

Funkt: Sven-Ingvar Bengtsson, Gunilla Andersson, Martha Brink, Yngve Nilsson (Englarp).

 

Bygdeutskottet: styr.repr. Per-Åke Sjöstedt, Kent Thornström. Funk: Gert Ljunggren, Tomas Carlsson, Greta Nilsson, Gunnar Haraldsson.

 

PR-utskottet: styr.repr. Jan Berlin. Funk.: Stefan Pålsson, Kerstin Erlingsson.

 

Medlemsutskottet: styr.repr. Johnny Svenson. Funk.:Ingrid Persson, Margit

 

Hjalmarsson, Mona Svensson.

 

Fotoutskottet: styr.repr.: Johnny Svensson. Funk.: Görtie Almén, Karl-Åke Al-

 

mén, Ingemar Andersson, Yngve Nilsson (Eljalt).

 

Datautskottet: styr.repr. Johnny Svensson. Funk.: Tommy Borg, Kerstin Tegård, Jonny Forsman.

 

Inför avslutningen avtackade ordföranden Greta Nilsson, som avgår ur styrelsefter 16 år. Greta har lagt ner ett omfattande arbete på studiecirklar och bokutgivning. ”En verklig eldsjäl” sammanfattade ordföranden.

 

Jan Berlins första uppdrag som nyvald ordförande blev att avtacka Yngve Nilsson, som innehaft posten i tre år. Ordföranden fann tiden mogen att tacka medlem-marna för kvällen. Han önskade styrelse och förening lycka till och hemförlovade årsmötet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/2014 03 31 Jan Berlin

 

Hjälp oss med vår bildidentifiering.

Vi kommer att publicera cirka tio bilder, som är mer eller mindre oidentifierade, ur vårt bildarkiv ungefär var sjätte vecka. Identifieringen gäller inte bara personer utan i förekommande fall även byar, fastigheter, evenemang med mera.

Om du känner igen någon/något, mejla roke@rokesockengille.se eller ring

- Kerstin Tegård, 044-10 32 18

- Johnny Svensson, 0451-401 70.

 

Även du som har egna oidentifierade bilder är välkommen att kontakta oss för hjälp.

Bilderna finns under "Bildinfo" på menyn. Tre nya bilder inlagda 2013-11-29!

 

Verksamhetsplan för 2014 och 2015

Dokumentation i bild och skrift. Fortsatt arbete med bildarkivet och boksamlingarna.

Dokumentation och skyltar vid platser för utmärkta fornminnen och torp.

Fortsatt sammanställning av föreningsprotokoll i arkivet.

Genomföra projektet ”Välkommen till Röke skyltar”.

Samarrangemang med församlingen 3:e söndagen i advent.

Föreläsningar och/eller musikarrangemang och/eller teater i församlingshemmet.

Hembygdsdag/hemvändardag Nationaldagen 6 juni.

Samverkan med övriga föreningar i Röke vid vårvandringar, och julmarknad mm.

Familjerally i juli.

”Öppet Hus” med café 6 – 8 gånger/år med olika teman bl.a. loppmarknad och bildaftnar.

Motion/stavgång för äldre i samarbete med SPF.

Fortsatt underhåll av ”Sockenstugan”, kostnadsförslag på handikapptoalett!

Hemsidan skall hållas aktuell.

Information om släktforskning ev. i studiecirkelform.

Tävling ”Lär känna rökebygden på cykel”. (Cykelorientering).

Besök hos angränsande hembygdsföreningar.

 

 

Årsmöte

 

Torsdag 6/3 2014. Tid: 19.00 Plats: Församlingshemmet.

 

Förslag till föredragningslista.

 

§ 1. Årsmötets öppnande

 

§ 2. Godkännande av föredragningslistan

 

§ 3. Val av ordförande och sekreterare för mötet

 

§ 4. Val av två justerare av dagens protokoll

 

§ 5. Mötets stadgeenliga utlysande

 

§ 6. Röstlängd

 

§ 7. Verksamhetsberättelse för 2013

 

§ 8. Resultat & balansräkning för 2013

 

§ 9. Revisorernas berättelse

 

§ 10. Ansvarsfrihet för styrelsen

 

§ 11 Styrelseförslag om stadgeändring ( togs upp vid förra årsmötet men stadgeändring fodrar beslut från två på varandra följande årsmöten) Ärende: Tillägg till § 5 i Sockengillets stadgar … ordförande plus minst 2/3 av ledamöterna i styrelsen skall vara mantalsskrivna inom Röke församling eller ha anknytning till Röke församling (tillägget med fet stil).

 

§ 12. Förslag och motioner (från medlemmar)

 

§ 13. Verksamhetsplan för 2014 och 2015

 

§ 14. Fastställa medlemsavgift för 2015

 

§ 15. Förslag till budget för 2014 gällande fastighet och förening

 

§ 16. Val av ordförande

 

Obs fortsätter på baksidan!

 

§ 17. Antal ledamöter i styrelsen

 

§ 18. Val av styrelseledamöter

 

§ 19. Val av ersättare i styrelsen

 

§ 20. Val av revisorer

 

§ 21. Val av utskottsledamöter

 

§ 22. Val av övriga

 

§ 23. Val av valberedning

 

§ 24. Styrelseförslag

 

§ 25. Övrigt

 

§ 26. Avslutning

 

Öppet hus den 20 januari 2014

Den 20 januari hölls "Öppet hus" i Röke Sockenstuga. Efter en stunds kaffedrickande hälsades de närvarande välkomna av ordförande Yngve Nilsson. Ett särskilt välkommen riktades till kvällens föredragshållare Lennart Jönsson från Bjärnum.

 

Trots det snöiga och blåsiga vädret hade drygt 40 personer tagit sig hit för att lyssna till berättelser om Gästgivargårdarnas historia. Lennart som är född och uppväxt i Röke fängslade åhörarna med sina bilder och berättelser om hur krävande adelsmän och fint folk kunde vara. Hästar och åkdon skulle stå färdigt så snart gästen kom. Och så klart mat och brännvin, samt övernattning för de som önskade det. En känd person som gästade Kädarps gästgivargård var Carl von Linné.

 

Lennart berättade om hur folk hade det och hur vägarna var på landsbygden på 1600 och 1700 talet. Han avtackades med blommor och applåder.