Ark_2013

2013

 

 

Kyrkkaffe söndagen den 15 december 2013

Tredje söndagen i advent bjöd Röke kyrka och Röke sockengille gemensamt på kyrkkaffe i sockenstugan. Drygt 40 personer hade hörsammat inbjudan till en stunds trevlig samvaro och kaffe med goda kakor. Tack Martha och Karin!

 

Kerstin Tegård

 

Julmarknad i Röke 30 november 2013

Lördagen före första advent var det julmarknad i Röke. Arrangörer var, förutom sockengillet,

kyrkan och skytteföreningen. I församlingshemmet spelade skolorkestern , det serverades jultallrik och utanför uppfördes ett julspel, av EFS, med levande julkrubba. I skyttepaviljongen var det korvgrillning, försäljning av ett stort antal artiklar genom ett flertal utställare.

 

Vårt utbud i sockenstugan var kaffeservering, försäljning av stenugnsbakat bröd, bakat i bakugnen i sockenstugans källare. Vidare sålde vi hembakade kakor, böcker, loppisgrejor och lotterier. Gästande utställare sålde bl.a Julkort porslinstomtar, blomsterlökar och julpynt.

 

Flera hundra besökare gästade oss och ca 140 av dessa fikade i sockenstugan.

 

 

Öppet hus 18/11 2013.

Veronica Erlingsson berättade och visade från Namibia.

 

Det var intressant att iakttaga åskådar/hörarnas inströmning i Sockenstugan denna kväll. Till den obligatoriska fika-timmen 18 – 19 hade ett femtontal infunnit sig. Ganska dystert! Denna tid kan betraktas som någon form av ersättning för forna tiders skvallerstund på kyrkbacken eller i lanthandeln.

 

Dock, när klockan närmade sig 19 och Veronicas anförande, var det knappt lönt att stänga ytterdörren och till slut var 45 personer bänkade i Sockenstugan, varav det ungdomliga inslaget var uppseendeväckande stort.

 

Veronica, själv synnerligen ungdomlig, deltog tidigare i år i ett projekt i Namibia, HARNAS, som volontär. HARNAS tar hand om skadade djur av många slag, lappar ihop dem och släpper ut dem igen, något som inte alltid är så lätt, då de vant sig vid en bekväm och skyddad miljö. Sin berättelse illustrerade Veronica med ett stort antal fotografier från verksamheten. Dessa foton hade hon valt ut ur en samling på 9 000!!! Jag glömde fråga hur hon i hela friden hade burit sig åt för att välja. Jag får problem om jag skall välja ett av två.

 

Volontärernas arbete består bl a i att utfordra djuren; en emellanåt ganska tung syssla, som när det gäller att hantera de väldiga mängderna, inte alltid särskilt färskt kött till rovdjuren.

 

Farmen var Noas ark i miniatyr. Har fanns lejon, geparder, leoparder, strutsar, surikater, fåglar, olika hjortdjur och många för oss okända smådjur. Ett lejon var förlamat i bakkroppen efter en infektion i ryggraden. Han förflyttade sig med frambenen och släpade bakpartiet efter sig. Det fanns inga planer på att avliva honom. ”Vi är här för att hjälpa, inte döda!” citerade Veronica. Tankeväckande! I ett s k civiliserat land skulle det antagligen avlivats med hänvisning till att det sannolikt led, vilket är lätt att påstå, omöjligt att bevisa.

 

Veronica skaffade sig naturligtvis nära vänner bland djuren. Några gick bort pga sina skador, när hon var där nere, andra har lämnat det jordiska senare enligt vad hon sett på Facebook. Som att förlora en anhörig.

 

Namibia är ett intressant, vackert och tydligen spännande land! Borde kanske besökas? Men så talade Veronica om att det var 45 grader varmt. Då strök jag Namibia ur resekatalogen

 

Tack Veronica Erlingsson

 

2013 12 08 Jan Berlin

 

 

24/10 Ärtsoppa och bildvisning

 

Torsdagen den 24 oktober serverades den årliga och mycket goda ärtsoppan med efterföljande pannkakor med tillbehör i Röke sockenstuga. Efter maten följde bildvisning för identifiering av okända personer. En del kunde vi hjälpa till med och en del återstår.

 

Som kvällens tredje punkt visade Johnny Forsman professionella bilder från svenska flaggans dag vid sockenstugan. Här var det hög igenkänningsfaktor.

 

Kerstin Tegård

 

19/9 Öppet hus i sockenstugan

 

Vid 18-tiden strömmade besökarna till, cirka 30 personer totalt. Som vanligt började

kvällen med god fika. Klockan 19 höll Anders Tillström ett föredrag om Höst i trädgården: beskärning av träd och buskar, plantering av lökar, sortval med mera. Föredraget var mycket uppskattat och många gick hem med nya idéer.

 

Därefter var det avslutning årets cykeltrim. 2013 års cykelorientering i Röke gick till 25 av de 280 torp som inventerats och markerats av Röke sockengille. På platserna finns informativa skyltar och ibland även rester av grunden. Torpen kan man även läsa om i boken Torp i Röke som gavs ut 2009 och som fortande finns att köpa hos sockengillet.

 

Den som ville ge sig ut på orientering köpte ett startkort av sockengillet. Startkortet inkluderade även en karta över bygden. Turen var mellan fyra och fem mil. 79 personer köpte startkortet och 49 lämnade in svarstalongen.

 

Många rökeättlingar kunde hitta något torp där det tidigare bott släktingar och så fick man försöka tänka sig hur de haft det 100 eller 200 år tillbaka i tiden, kanske med hjälp av museer man besökt eller böcker man läst.

 

Som exempel bodde vid punkt nummer 19 smeden Johannes Nilsson och hans hustru Peternilla. De var föräldrar till bland andra Nilla Persson, gift med Nils Persson, född i Humlesjö. Nilla och Nils bodde 1871 - 1901 på Röke 1:5.

 

Första pris gick till Gunnar Brink, andra till Stefan Pålsson, tredje till Maj Pålsson, fjärde till

Inga Persson och femte till Carina Sankilmapi. Pristagarna fick dela på 2500 kronor.

 

Ny rutt utlovas till nästa år.

 

Nästa möte är den 24 oktober. Då serveras ärtsoppa. Dessutom får vi titta på gamla och nya bilder.

 

Johnny Svensson

 

26/8 Sockengillet på f.d. Leksaksfabriken i Hörja

 

Det var 27 st. förväntansfulla besökare som samlats utanför leksaksfabriken vackert belägen ca en km västnordväst om Hörja en liten bit från ån mellan Röke och Hörja. Värdparet Britt-Marie och Stig Johansson välkomnade oss och berättade med stor inlevelse och entusiasm om personen ,Lennart (Leonard) Sunnermark och hans rörelse, som började 1923 och avslutades 1970. De hade själva köpt fastigheten 1987 och då fått en nerlagd leksaksfabrik på köpet.

 

Imponerande arbete hade utförts inför starten med handgrävda kanaler i den stenbundna marken de dryga 50 m till ån. Verksamheten drevs med vattenkraft men både vid köld- och torrperioder stod hjulen stilla. Inne i lokalen fanns som brukligt på den tiden en drivande axel i taket med möjlighet till överföring till de olika maskinerna. Sunnermars installerade med tiden även en generator för el till belysning i lokalen. Verksamheten elektrifierades aldrig.

 

Kända produkter från fabriken var den så kallade ”pigtittaren” som någon i sällskapet fortfarande ägde. Taxen med de ocentrerade hjulen, som gjorde att den till synes rullande tog sig fram, fanns nog i många hem och gjordes i stora serier till bl. a. Brio och PUB i Stockholm. Även ”Trillegubben”, en clown som cyklade på en en-hjuling, var en omtyckt leksak.

 

Inne i fabrikslokalen stod Sunnermarks gamla cykel lutad mot väggen, den som han använt för att frakta varorna till bussen för vidare transport ut i världen - för drygt 35 år sedan. Och visst kände man sig förflyttad minst 50 år tillbaka i tiden när man gick inne i lokalen och betraktade Sunnermarks snillrika uppfinningar och konstruktioner för olika saker som teleförbindelsen on till boningshuset, tillvaratagandet av värmen från pannan mm.

 

Stort tack till Stig & Britt-Marie för visningen av denna numera museilika lokal. Du som inte kunde följa med dit – passa på, det blir nog fler visningar framöver.

 

Yngve

 

 

Humlesjö Triathlon

 

 

Årets triathlon drog rekorddeltagande: 110 styck, alltifrån Rökes egen befolkning, övriga

Skåne, Småland, Belgien med mera. Vädret var som största delen av sommaren perfekt och

många åskådare kom, liksom deltagare i tipsrundan runt sjön. Dagen började med inskrivning, en liten betraktelse av Agneta Svensson samt uppvärmning under ledning av Eva Almström och Camilla Pålsson, Röke IF och därefter gick startskottet.

 

Kerstin Tegård

 

 

 

 

 

Nationaldagen i Röke

 

Torsdagen den 6 juni bjöd på strålande väder. Årets jubilarer, som börjat skolan

för 70, 60, 50 respektive 40 år sedan, samlades vid 11-tiden för årsvis fotografering. Då var sockengillets frivilliga funktionärer redan igång med att ordna mat, fika, sittplatser, väderskydd, lotterier med mera för att allt skulle fungera perfekt för oss besökare.

Efter fotograferingen fortsatte jubilarerna till missionshuset för mat och prat.

 

Några gäster kom redan strax efter 11. Det officiella programmet inleddes med att Yngve Nilsson, Englarp hälsade oss välkomna. Därefter spelade Röke-Hörja skolorkester. Vid 13-tiden hissades den svenska flaggan och vi sjöng tillsammans nationalsången.

 

Årets tema var Röke brandvärn genom tiderna och brandbilen var uppställd på kyrkans parkering.

 

Efter maten och pratet kom jubilarerna tillbaka sockengillet för presentation. De framförde också sin stora uppskattning och tack för allt vad alla frivilliga krafter har gjort och gör med och kring sockenstugan.

 

Utöver ovannämnda var det mycket skratt och prat. Många träffade "gamla" kamrater och släktingar. Några träffade till och med "nya" släktingar. Övriga aktiviteter var ankrace, utställningar och försäljningsstånd.

 

Dagen avslutade med konsert av Röke blås vid Algustorpssjön .

 

Kerstin Tegård

 

 

 

Loppis i Röke

 

Lördagen den 2 maj 2013 var det årligt loppis på sockengillet, för första gången

på eftermiddagen. Uppslutningen var som vanligt stor.

 

Det såldes plantor, husgeråd, tyger, böcker, skivor, kakor och mycket mer samt serverades kaffe och våfflor. Stort tack till alla som skänkte grejer, som köpte grejer och som sålde grejer.

 

Kerstin Tegård

 

 

Gårdar i Röke

 

 

 

Boken om gårdar och hus i Röke är ett försök att kartlägga vilka som bott i Röke under årens gång.

Köp den för endast 250 kronor och försäkra dig om en intressant läsupplevelse i vintermörkret!