Ark_2009

2009

19/1 Frågesport mellan Röke byar

 

Att frågesport är ett uppskattat inslag i Sockengillets aktiviteter besannades denna kväll. 70 personer hade valt att fylla storstugan, för att uppleva andra kvalificeringsomgången mellan Galthult, Lyckebygget och Englarp.

 

Tävlande:

Galthult: Helena Holmberg, Kjell Lindfors, David Björk.

Lyckebygget: Rikard Nilsson, Tage Nilsson, Åsa Willysson

Englarp: Boel Åkesson, Andreas Nilsson, Yngve Nilsson.

 

Lagens uppgift var som tidigare att besvara 24 tredelade frågor under olika rubriker. Avsikten var varierande frågor och svårighetsgrader med maxpoäng 72. Frågekonstruktör: Jan Berlin.

 

Efter 1,5 timmes kamp avgick Lyckebygget med segern 40 poäng, följt av Englarp 35 och Galthult 28. Lyckebygget till final och Englarp/Galthult tackas för god kamp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5/2 SLÄKTFORSKNING

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Torsdagen den 5 februari var det ”Öppet hus” i Sockenstugan med tonvikt på släktforskning.

 

Per-Åke Fredriksson och Majken Jönsson från Göinge Släktforskarförening gav oss många tips på hur man kan finna sina förfäder på olika sätt på nätet. Per Åke förklarar hur vi kan använda DDSS, Genline, SVAR m fl anslutningar på Internet. Vilka som är gratis och vilka som kostar. Han upplyste även om vilka skivor med uppgifter om Sveriges befolkning som finns tillgängliga.

 

Ett 30-tal personer var närvarande och försökte ta till sig alla upplysningarna. En stunds samvaro med kaffedrickning avslutade kvällen.

 

 

2/4 Final frågesporten

 

Så möttes de tre finallagen Röke, Eljalt och Lyckebygget efter att ha vunnit var sin

kvalificeringsomgång i vår frågesport, som tog sin början 2 dec förra året. De tävlande var:

Röke: Mats Erlingsson, Börje Wittgren och Evert Johansson

Eljalt: Yngve Nilsson, Kristina Eriksson och Lennart Björk

Lyckebygget: Åsa Willysson, Tage Nilsson och Rickard Nilsson

 

Drygt 50 personer hade tagit plats i Sockenstugan för att bevittna finalen. Jan Berlin

hade sammanställt frågorna, som tidigare 24 tredelade, och ledde även frågesporten.

Av de möjliga 72 poängen tog Röke hem 39 och därmed segern. Lyckebygget var inte

långt efter med 37 och Eljalt slutade på 30. Inför sista frågan var det jämnt mellan Röke och Lyckebygget. Ebbe Persson, Vittsjö bevittnade tävlingen för sin hemsida www.vittsjobjarnum.nu till vilken vi gärna hänvisar. Eftersom frågesport är ett uppskattat inslag i Sockengillets aktiviteter finns det sannolikt anledning att återkomma.

 

 

5/4 Vårvandring

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8/5 Loppis

 

Som under vår loppis i oktober förra året var även denna dag vädrets makter verkligen grinigt inställda: regn och kyla, 5-6 grader varmt.

 

Tältet hade inte kunnat resas dagen före pga blåst men Sockengillets raska funktionärer fick nu snabbt upp det i blötan och det kompletterades med en stor presenning, som riggades upp mot uthuset medelst en finurlig kombination av plankor och stegar.

 

Kommersen kunde därmed begynna men som väntat vällde kunderna inte in. En ganska jämn ström under de följande timmarna gav dock ett gott tillskott i föreningens kassa och kassören såg nöjd ut. De 28 stenugnsbakade limporna tog som väntat slut på en halvtimma, Gretas välkänt goda kakor hade åtgång och loppisprylar som textilier, böcker, skivor, DVD, hushållsartiklar och porslin hade hygglig åtgång.

75 personer fikade och intog en våffla. Loppmarknaden är, som för många föreningar, en pålitlig inkomstkälla.

 

 

 

14/9 Öppet hus med bildvisning

 

45 personer hade samlats i Storstugan för att ta del av det 70-tal bilder Sven-Ingvar Bengtsson visade till Görtie Alméns kommentarer. Några namn rättades till och ytterligare några okända personer identifierades av åskådarna. Fotografierna spände över ca 120 år, från 1880-talet till nutid.

 

3/10 Loppmarknaden

Loppmarknadenägde rum under sämsta tänkbara väderbetingelser; kyla, blåst och regn. I två tält hade Sockengillet trängt in så mycket det gick av den stora mängd loppisprylar, som fanns att tillgå. Möblerna fick bli kvar i Sockenstugans källare till maj-loppisen, eftersom de inte fick plats.

 

Trots busvädret hade en imponerande mängd loppiskunder samlats vid insläppet och omsättningen blev livlig den första timmen, då nya skjortor, andra textilier, klockor, radioapparater, kameror, böcker, DVD-filmer och en mängd annat bytte ägare. Vid halvtid kom en vindby och välte det ena tältet, vilket innebar att loppisen fick avbrytas i förtid, men den egentliga kommersen var då redan över och arrangörerna hade all anledning att vara nöjda med resultatet.

 

Kl. 12 delades priser ut till vinnarna av sommartävlingen ”Lär känna rökebygden från cykel”. Utslagsfrågan, en flaska med kaffebönor, innehöll 2642 sådana och detta gav följande vinnarlista:

 

Första pris, presentkort på cykel, Mats Erlingsson - 41

Andra pris, presentkort 250:-, Anders Tillström +118

Tredje pris, presentkort 250:-, Martha Brink +162

Fjärde pris, presentkort 250:-, Jon Svensson -195

Femte pris, presentkort 250:-, Kajsa Kjerstensson -211

 

En loppmarknad på hösten är en klar risktagning men denna blev ändå en framgång, trots bekymmersamma omständigheter. Föreningens tack till alla, som denna dag ställde upp och hjälpte till och även tack till alla spendersamma besökare.

 

 

 

 

 

28/11 Julmarknad

 

För fjärde året samverkade Sv. Kyrkan, Sockengillet och Skytteföreningen om en julmarknad i byn med aktiviteter i Församlingshemmet, Sockenstugan och Skytte-paviljongen. Vägen mellan dessa platser upplystes i vintermörkret av marschaller och denna väg tog många denna eftermiddag. Den samstämmiga uppfattningen var att vår julmarknad aldrig tidigare haft så många besökare.

 

 

I Sockenstugans övervåning serverades kaffe, vilket 70 personer utnyttjade och i källaren, som stundtals var välfylld, fanns följande att ta del av:

- Ebbe Nilsson bakade struvor och rån och sålde slöjdprodukter,

- Johanna Emgård signerade sin bok ”Humlesjös flora”,

- Försäljning av stenugnsbakat bröd, trettio limpor försvann på lika många minuter,

- Greta Nilsson sålde kakor och sylt, efterfrågade varor,

- Martha Brink sålde varmstickat inför vintern,

- Litet minilopis och två lotterier.

 

Vinnare i lotterierna:

Lotteri 1:

1. Noah Cervin Olsson

2. Lars-Åke Persson

3. Sivert Forsell

4. Sune Arlebo

5. Gunnar Åkesson

6. Lena Valtonen

 

Lotteri 2:

1. Margit Hjalmarsson

2. Carl-Axel Svensson

3. Anette Thorn-Ström

4. Ingrid Kjerstensson

5. Sivert Forsell

6. Maivi Åkesson

 

Den gemensamma aktiviteten denna dag var en kostnadsfri tipsrunda med fyra frågor på varje ställe och en utslagsfråga bestående av en glasburk med kopparmynt. Hur många kronor och ören? Svaret var 18 kr 81 öre.

 

45 personer tog tillfället i akt att tävla och de tre pristagarna blev:

1. Ingemar Andersson 2. Veronica Erlingsson 3. Niclas Emgård.

 

Sv. Kyrkan, Sockengillet och Skytteföreningen har all anledning att vara nöjda med julmarknaden och det finns sannolikt goda skäl att återkomma.