Arkivet

 

 

2012

 

Familerallyt 1 juli

Det uppskattade familjerallyt kördes, enligt de minnesgoda, för 13:e gången i ganska lagom väder och temperatur. Årets sträcka på 28 km gick över Önnarp-Hågnarp-Tidemanstorp-Hårsjö-Englarp-Harastorp-åter Röke. 58 glada tävlande försvann vid horisonten i ett 20-tal bilar och här började ett mysterium; endast 57 tävlingssvar återlämnades. Fritt för spekulationer! En modern version av japanen som försvann vid Stockholms-OS 1912? I så fall får våra barnbarn gåtans lösning om 50 år eller så och vi behöver inte ägna oss åt problemet. En annan, mindre upphetsande möjlighet, skulle ju kunna vara, att någon inte var nöjd med sina insatser och därför inte lämnat in tävlingskortet.

Hur som helst, 58 tävlande var rekord. Förutom att stå ut med svårundviklig stockning vid några kontroller, var de tävlandes uppgift att identifiera sex gamla bruksföremål: påtbräda, nålträdare, slända, krustång (hår), örngottsbandskrusare, spenkopp. Utöver detta sattes man på prov i praktiska aktiviteter: para ihop muttrar och skruvar, boule, kasta stövel, bygga med klossar, växtkännedom och ”fisketävling”. Utslagsfrågan bestod av en glasburk med 127 knappar.
Pristagar
listan antog följande utseende: maxpoäng 60.

1. Ebbe Nilsson 52 p

2. Elsa Nilsson 50 p

3. Evert Johansson 48 p

4. Berit Jansson 47 p

5. Ann Jonsson 46 p 128 knappar!!!

6. Irene Sköld 46 p 287 knappar. Hedersomnämnande men utanför

prispallen.

Sockengillets ambition att rallyt skall vara en familjaktivitet har delvis infriats;

betydligt fler barn/ungdomar än tidigare.

Härnäst i Sockengillet:

Söndag 26 augusti kl. 13.30 visar Anders och Annelie Blomberg, Dalshult, och Sigvard Gustavsson, Vittsjö, miljövänlig gräsklippning med häst och ekologisk skogskörning av timmer med hästar. Samling vid Röke IP. Medtag kaffekorg.

Observera samarbetsprojektet Triathlon vid Humlesjö (badplatsen) 18 augusti kl. 13.15. Förra året deltog 53 personer påhejade av en flerhundrahövdad publik.

2012 07 02 Jan Berlin

 

National – hembygdsdagen vid Sockenstugan 6 juni började med regntunga skyar, kyla och allmän ruggighet men någon stängde av regnet, dämpade sommarkylan och ruggigheten lagom till Röke/Hörja skolorkester under Fredrik Karps ledning spelade upp 12.45. Trots att det var den minst somriga nationaldagen hittills i Sockengillets regi, hade ca 150 personer mött upp. Yngve Nilsson välkomsttalade, Jan Berlin nationaldagstalade och Ingmar Karp spelade flaggsignal på trumpet vid fanans hissande. Den inledande stunden med nationaldagen i centrum avslutades unisont med Du gamla, du fria.

Det acceptabla vädret stod oss bi under eftermiddagen men Ingmar Karp hade som försiktig general beslutat att Röke Blås´ konsert vid Algustorpssjön på kvällen, skulle förläggas under tak i kyrkan. Ett vist beslut kunde man senare konstatera, då ruggigheten ökade igen framåt kvällningen.

Under eftermiddagen befann sig större delen av tiden 60-70 personer i och runt Sockenstugan, för att ta del av en handfull aktiviteter: jubilerande skolklasser presenterades, första klass i Röke skolor 1942, -52, -72. Ank-race avgjordes i Röke å, där 400 plastankor ”simmade” 50 meter i den stillsamma fåra, som återstod av ån efter försommartorkan. 47 pristagare, som satsat på rätt ankor, belönades med kycklingar och kycklingfiléer. Den som planerade sommarål i bersån kunde försöka införskaffa den i åla-lotteriet och ytterligare åtta vinnare drogs i två amerikanska lotterier. Grillad korv och kaffeservering garanterade lämpliga blodsockernivåer och det av dessa avhängiga goda humöret.

Dagens utställare var Karin Nilsson, Höganäs, född Jönsson i Englarp, som visade ett antal tavlor med rogivande naturmotiv och havsutsikter.

Rask Person stoppade spontant, tack RP, rökefilmen från 1951 i DVD-spelaren. Det blev många 60-åriga minnen, som band flera besökare långa stunder vid TV:n.

Klockan 16 var platsen runt Sockenstugan i det närmaste tom, förutom de obligatoriska, godmodiga eftersläntrarna, som upptäckt att de hade hur mycket som helst att säga varandra, nu när de ändå träffats. Vi plockade professionellt ned tältet och övrigt arrangemang. Tack till alla frivilliga denna dag.

Efter en halvtimma såg Sockengillets tomt helt oanvänd ut. Endast något hundratal pyttesmå, vita förseglingar till åla-lotter, inbäddade i gräset och knappt synliga, skvallrade om dagens aktiviteter.

2012 06 07 Jan Berlin

 

The Monson Family Tree

 

Denna släktbok är en berättelse om John Monson och Anna Eckberg och deras ättlingar.

John Monson föddes i Röke 1871 som Johan, son till Nils Månsson och Bengta Persdotter. Nils var då skriven som Torpare under Jöns Olsson på Röke N:o 1.

Nils var född 1845 i Gunnarstorp, Finja, och Bengta 1846 i Humlesjö, Röke. De gifte sig i Röke 1869.

1881 emigrerade familjen, Nils, Bengta och deras 5 barn, till USA. Nils och Johan reste i maj och Bengta med de 4 flickorna i september. De reste till New Ulm i Minnesota för att sedan fortsätta till Nils Månssons syster Johanna i Severence, Sibley County, c:a 20 km från New Ulm. Johanna hade emigrerat 1869 med sin man Bengt Nilsson och deras 2 barn.

Det finns inga brev kvar som visar att familjen i USA hade kontakt med släktingarna i Sverige. Det som finns är 2 foto överst på sidan 22 i denna släktbok.

Det första är taget i Winthop, Sibley County, mellan 1891 och 1898. De 3 männen är kusinerna Julius Nilsson, Olander Johansson (den okände) och Johan (John) Monson. Julius far, Nils Persson, var bror till Johans mor Bengta Persdotter. Julius vistades i USA 1891 – 1898 och övertog efter hemkomsten gården i Röke.

Olander Johansson var född i Kjellstorp, Hörja, 1868. Hans far Johannes Persson var omgift med Gunnilla Persdotter, syster till Johans mor. Olander gifte sig 1901 i Odebolt, Iowa, och blev farmare i Worthington , Minnesota, där han dog 1927.

Det andra fotot är taget i Odebolt, Iowa, mellan 1893 och 1898.

Anton och Julius Nilsson är bröder. Anton hördes inte av efter januari 1902.

Nedanför Anton sitter John Monson och till höger om honom Olander Johansson.

Fotot fanns i Nils Nilssons ( bror till Julius och Anton) fotoalbum med namnet ”Amerikagänget”. Övriga på fotot är inte identifierade.

I september 1972 kom John Monsons yngste son Wallace tillsammans med sin hustru Norma, sin brorsdotter Carol med make Paul Young till Röke för att leta efter släkten i Sverige. De visste att John Monson var född i Röke, men inga namn på några släktingar. De besökte pastorsexpeditionen och talade med kyrkoherden, men kunde inte hitta sina anor.

Även lantbrevbäraren John Nilsson tillfrågades. Wallace nämnde då att det hade berättats att en kusin till John Monson hade besökt familjen i Minnesota och att kusinens namn var Julius. John svarade då ”Julius var min far”.

Wallace och Norma träffade sedan flera släktingar innan de reste tillbaka till USA.

Efter detta besök spreds kunskapen om släkten både i USA och i Sverige och kontakterna växte. Wallace barn och barnbarn har varit på besök ett flertal gånger. Flera andra av Monson släkten har varit på besök i Sverige och i Röke.

Även släkten i Sverige har besökt Monsons i Minnesota och alltid blivit mycket välkomna med sammankomster av den stora släkten. Ett gudstjänstbesök i Bernadotte kyrkan med presentation inför församlingen har alltid ingått i programmet.

Från ättlingarna till John Monsons kusiner Karolina Nilsson och Julius Nilsson.

Loppmarknad 5 maj

Den årliga loppmarknaden hölls den 5 maj i och omkring Sockenstugan. Det hade kommit in en hel del saker till försäljning, både användbara grejor och prydnadsföremål. Sen såldes ju det eftertraktade stenugnsbakade brödet, som några duktiga medarbetare bakat i vår egen bakugn i Sockenstugan.

Greta sålde hembakade kakor av alla de sorter, både småkakor och bullar. Marta sålde en del växter. Dessutom kunde man köpa lotter , böcker och startkort till den populära cykelorienteringen som körs i Rökebygden.

Inne i sockenstugan serverades kaffe och våfflor med sylt och grädde. Ca 80 köpte kaffe , hur många besökare vi hade är svårt att beräkna då folk kommer och går.
Det är många loppmarknader som konkurerar med varandra vid den här tiden, men vi var nöjda då det mesta som kommer in är förtjänst.

 

Skånska kören 16 april


45 personer var bänkade i Röke församlingshem, för att lyssna till Skånska körens Hässleholmsavdelning, bestående av ledaren Christer Lundh och 16 sångare. Programmet var uppdelat i två halvtimmars-avdelningar med mellanliggande fika/samkvämspaus. Såväl entré som förtäring var kostnadsfri.

Christer presenterade köridén Skånska kören, som finns i fyra uppsättningar i Lund, Ängelholm, Ystad och Hässleholm. När dessa blandade körer emellanåt strålar samman i gemensam sång uppstår en imponerande 100-struparkör. Kvällens repertoar bestod av gamla folkvisor, nyskrivna visor och även en emigrantvisa. Inledning med Majvisan låg väl i tiden och i första avdelningen följde Tantelin,Opp o ud o å, Maj, maj måne, Månvalsen och Tantelin, presenterat med smittsam sångarglädje.

Christer påpekade att äldre visor kunde vara nog så ordrika. Ett exempel han nämnde var Sinclairvisan, en krigshetsarvisa mot Ryssland på 1740-talet med melodirötter nere i portugisiskt 1200-tal, som är 90!! verser lång. Denna ingick dock ej i kvällens framförande.

I andra avdelningen blev det allsång i Fiskegumman i Ystad och exempel på andra visor var Gamla tosa, Hej snurrom burrom dej och Bröder, vi har långt att gå och kvällen avslutades med extranumren Lille Kalle och Skinn och ben.

Sockengillets ordförande Yngve Nilsson tackade kören för kvällens skönsång och önskade den välkommen åter, en förhoppning, som vann publikens fulla stöd.


Tack till Sparbanken Göinge, Röke, för sponsring
av denna kväll.


Öppet hus 19 mars 2012

 

Kvällen började med att besökarna försåg sig med kaffe och goda smörgåsar. Efter en stunds trevlig samvaro och prat var det ti för kvällens föredragshållare att ta till orda.

Lennart Andersson
från Sösdala berättade under temat ”Människor jag mött”. Som lärare var det många minnen från skolan och om elever han haft. Och även en del andra människor han mött. Det var många humoristiska och roliga episoder han berättade. Lennart Andersson avtackades med applåder och blommor. Tyvärr var det endast ett 20 tal personer som tagit tillfället i akt att höra underhållningen.
Yngve Nilsson lyste på om kommande aktiviteter.

Nästa möte blir i församlingshemmet den 16 april då Göingekören under ledning av Christer Lund besöker oss, denna underhållning sponsras av Sparbanken Göinge, Rökekontoret.

Årsmötet 8 mars 2012

Ordföranden hälsade de 44 närvarande välkomna till 2012 års årsmöte, vilket traditionsenligt inleddes med parentation över fyra under året bortgångna med-lemmar.

Kvällens underhållning stod Matbergakvartetten för; fyra gitarrspelande och

skönsjungande damer, som med tanke på dagen, Internationella kvinnodagen,

hade valt en repetoar med synnerligt kvinnliga förtecken. Dagens förtäring var kostnadsfri efter förslag från föregående årsmöte. Tack till Karin och Johnny Svensson som ordnade fikastunden.

I årsmötesförhandlingarna valdes, föga överraskande, sittande ordförande och

sekreterare Yngve Nilsson och Jan Berlin att leda årsmötet. Sedan verksamhets-berättelse för 2011 godkänts, ordföranden föredragit resultat/balansräkning och revisorerna föreslagit ansvarsfrihet för styrelsen, beviljade årsmötet även en sådan.

Verksamhetsplanen för 2012-13 antogs. Att lägga särskilt märke till här är utgiv-

ningen av föreningens bok Gårdar i Röke under året samt Tyringe museums

Museisafari 2012, bussrundturer i juli till traktens hembygdsgårdar och museer.

Så vidtog val av ledamöter och funktionärer.
- Till ordförande valdes Yngve Nilsson (Englarp). I styrelsen hade Greta Nilsson och
Sven-Arne Rosander ett
år kvar, Johnny Svensson och Christina Ottosson omvaldes.

- Som suppleanter omvaldes Anna-Lena Cronvall, Lennart Olsson och Jan Berlin.
- Som revisorer
omvaldes Mats Erlingsson och Evert Johansson och som ersättare
Cecilia Lind
berg och Magnus Almström.
- Mats och Evert omvaldes även i valberedningen
tillsammans med Karin Svensson.

Val av utskottsfunktionärer enligt följande:

- Fastighetsutskottet; Ebbe Nilsson, Nils-Erik Svensson och Torsten Johansson

avgick efter ett drygt årtionde av renovering och underhåll av Sockenstugan.

Roger Lennartsson omvaldes och Jan Thornström och Johannes Berlin nyvaldes

och hälsas välkomna i fastighetsutskottet.

– Programutskottet; omval av Sven-Ingvar Bengtsson, Martha Brink, Siv Forsell och
Ronny Svensson.

– PR-utskottet; omval av Stefan Pålsson och Kerstin Erlingsson.
– Bygdeutskottet;
omval av Gert Ljunggren, Tomas Carlsson, Per-Åke Sjöstedt och
Gunnar
Haraldsson.

– Medlemsutskottet; omval av Ingrid Persson, Margit Hjalmarsson och Mona
Svensson.
– Fotoutskottet; omval av Görtie Almén, Karl-Åke
Almén, Sven Christiansson och
Yngve Nilsson (Eljalt).
– Datautskottet; omval
av Tommy Borg.

Ordföranden riktade ett särskilt tack till de flitiga, händiga och avgående herrarna i fastighetsutskottet: Ebbe, Nisse och Torsten. Dessutom påminde han

om kommande aktiviteter: föredrag och bildvisning med Lennart Andersson 19/3, Skånska kören 16/4 och loppmarknaden 5/5, till vilken vi gärna mottager lämpliga prylar, dock tyvärr ej vitvaror, möbler likn.

Ordföranden tackade de närvarande och styrelsen, önskade föreningen lycka till

och avslutade mötet.

2012 03 10 Jan Berlin

 

Frågesport i V Torup den 27 februari

Röke, Hörja och V Torup möttes i frågesport i Bygdegården i V Torup. Detta hade engagerat många för mellan 80 och 90 personer fyllde lokalen. Det var Norra Skånes skribent Bertil ”Obon” Nilsson som gjort frågorna och ledde det hela.
För Hörja tävlade Bertil Aronsson, Britt-Marie Johansson och Tore Jönsson. För V Torup ställde Arne Elofsson, Ros-Marie Johansson och Gert Lindkvist upp. För Röke tävlade Jan Berlin, Christina Eriksson och Sven-Ingvar Bengtsson.

Frågorna spände över många områden, allt från nobelpristagare, vasalopp, namn på apoteken i Hässleholm, till hur många sidor Norra Skåne hade i måndags . Framför allt var det mycket dagsaktuella frågor.
Segrade gjorde Hörja på 20 poäng av 36 möjliga , 2:a plats gick till V Torup på 15 poäng och sist kom Röke på 13 poäng.

Det var en gemytlig och trevlig kväll och efter prisutdelningen lovade Hörja att anordna en ny tävling nästa år. Då får Röke försöka att ta revansch .

Öppet hus 16 februari i sockenstugan

Ett 30 tal personer besökte Sockenstugan och lyssnade till Marie Rönn Rosengrens framträdande.

Yngve Nilsson hälsade välkommen och inbjöd de närvarande att ta för sig av det välsmakande kaffebordet . Efter en stunds trevlig samvaro var det dags för Marie att underhålla med pianospel och vacker sång. Hon sjöng flera kända visor av Evert Taube, Mikael Wiehe m.fl. Hon avtackades med applåder och blommor.

Sen var det dags för dragning av lotteriet som sålts under kvällen. Yngve redogjorde för en del kommande aktiviteter, särskilt frågesporten i Bygdegården i V. Torup den 27/2. Samåkning från Sockenstugan kl 18:30.